Zelf vloertegels leggen

Besloten om zelf vloertegels te gaan leggen? Op deze pagina geven wij uitleg en handige tips voor het juist leggen van je nieuwe tegelvloer. Voor dat je begint met vloertegels leggen is het verstandig om het gereedschap goed op orde te hebben. Er wordt niet voor niets gezegd: “Goed gereedschap is het halve werk”. Om een tegelvloer te leggen raden wij het volgende gereedschap aan:

  • Roller of kwast voor het aanbrengen van de primer
  • Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk
  • Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm
  • Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm
  •  Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de vloertegels
  • Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van de hoeken
  • Een rolmaat en/of duimstok
  • Het OX Levelling Systeem

Vloerverwarming laat zich het best combineren met keramische tegels, omdat deze de warmte snel en makkelijk doorgeven aan de oppervlakte.

OX Levelling Systeem

Zelf tegels snijden doe je zo!

Tegels zagen met de Boels Tegelzaagmachine

Stap 1: ondergrond controleren

Het is erg belangrijk dat de ondergrond goed vlak en schoon is. Dit is te controleren met een lange waterpas of rij. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen met tegellijm. Indien de vloer niet goed vlak is dient deze eerst geëgaliseerd te worden. Het OX Levelling systeem is niet de oplossing voor oneffen ondergronden. Uiteraard kan men wel kleine oneffenheden opvangen met het OX tegellevelling systeem.

Stap 2: aanbrengen primer

Als de vloer vlak en schoon is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de primer. Doe de primer in een emmer of bak en strijk dit gelijkmatig uit over de vloer met een roller. Neem hierbij altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking in acht. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de ondervloer erg poreus of droog is waardoor hij veel vocht opneemt. In deze gevallen is het raadzaam om een tweede laag primer aan te brengen. 

Ben je nog niet 100% zeker van je zaak?

Het uitgangspunt bij het leggen van vloertegels of wandtegels is altijd een goede ondergrond. Controleer voordat u begint met vloertegels leggen altijd eerst de vloer. Het zelfde geld voor het betegelen van wandtegels. Ben je niet zeker of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Tegel Outlet Holland en wij adviseren je graag geheel vrijblijvend verder. 

Stap 3: uitmeten tegelwerk

Probeer bij het uitmeten van het tegelwerk op zo groot mogelijke snijstukken uit te komen. Bij zichtpunten zoals een schuifpui is het mooist om hele vloertegels te leggen. Er kan ook een symmetrische verdeling worden gemaakt. Begin dan vanuit het midden zodat je aan beide kanten van de ruimte gelijke snijstukken krijgt. Houd wel rekening met de aangrenzende ruimtes. Heb je besloten waar te beginnen? Span dan een draad waar de eerste rij tegels moet komen. Meet deze altijd goed na. Bij het leggen van grote vloertegels is het bijna onmogelijk om overal op mooie grote snijstukken uit te komen. Probeer dan de kleinere snijstukken op plekken te laten uitkomen die minder in het zicht zijn.

Stap 4: aanbrengen tegellijm

Nadat de tegellijm is aangemaakt volgens de instructies op de verpakking breng je de tegellijm met een lijmkam. Voor het leggen van vloertegels groter dan 30×30 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10 mm geadviseerd. Bij grootformaat vloertegels adviseren wij de “butter and flow” techniek toepassen. Deze techniek wordt ook wel “dubbel verlijmen” genoemd. Hierbij wordt de vloer én de achterkant van de vloertegel ingesmeerd met tegellijm. Breng nu de tegellijm aan langs het gespannen draad. Let op dat de tegellijm niet het draad raakt en altijd vrij van de vloer blijft. Op zoek naar een goede tegellijm? Wij adviseren de Coba Tegellijm.



  • Roller of kwast voor het aanbrengen van de primer
  • Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk
  • Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm
  • Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm
  • Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de vloertegels
  • Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van de hoeken
  • Een rolmaat en/of duimstok
  • Het OX Levelling Systeem

Let goed op de droogtijden van de materialen. Het vocht wat in de lijm zit moet voldoende kunnen uitdrogen.

Om een mooi resultaat te behalen adviseren wij een zo smal mogelijke voeg. Bij het leggen van keramisch parket wordt afgeraden om de tegels op halfsteens verband te leggen. Dit omdat de keramische planken altijd een kleine kromming hebben. Met het halfsteens verband komt dan het hoogste punt van de tegel bij het laagste punt van de volgende baan tegels te liggen. Maar dit kan gemakkelijk opgelost worden door het OX Levelling Systeem.

Wij durven dan ook te zeggen dat het met ons levelling systeem wel haalbaar is waardoor het keramisch parket een nog realistischere ‘houten’ uitstraling krijgt. Laat je hierover informeren in één van onze vestigingen.

Geen keramisch parket is 100% vlak. Dit komt door het productieproces. Hoe langer de “planken” hoe moeilijker het voor de fabrikanten is om ze vlak te maken. 

  1. Zorg ten eerste voor een goede vertanding. Het liefst een 10 of 12 mm lijmkam, zodat het keramisch parket goed in de tegellijm komt te liggen.
  2. Probeer tijdens het leggen er op te letten dat de tegels niet in “half steens” verband komen te liggen. Dit om te voorkomen dat het hoogste punt van de tegel naast het laagste punt van de volgende rij tegels komt te liggen.
    Het gebruik van het OX Levelling Systeem heeft als voordeel dat de kromming uit de tegel getrokken kan worden. 
  3. Neem een goede tegellijm die eventuele spanning en werking van de vloer kan opvangen, hiervoor gebruiken wij met voorkeur de Coba lijmen.

Een veel gestelde vraag bij het verwerken van vloertegels is welke lijmkam er gebruikt moet worden. De vertanding hangt ten eerste af van welk formaat vloertegels er gelegd gaan worden en hoe “ruw” de achterzijde van de vloertegel is. Vaak kan worden gesteld: “Hoe groter de vloertegel, hoe groter de vertanding”. Bij het verwerken van vloertegels van b.v. 60×60 wordt een 10mm. vertanding geadviseerd. Bij formaten tot 80×80 een lijmkam met een vertanding van 12mm. Bij formaten groter dan 80×80 kan men het beste dubbel verlijmen. De vloer wordt dan ingesmeerd met een lijmkam met een vertanding van 10 of 12 mm. en de achterkant van de vloertegels met een lijmkam met een vertanding van 4 of 6 mm.

Haal na het verwerken van de eerste vloertegel in de tegellijm met de juiste vertanding, deze weer omhoog uit de tegellijm en kijk dan of de vloertegel goed in de lijm zit. Is dit niet het geval gebruik dan een grotere vertanding of kies voor dubbel verlijmen.

Stap 5: vloertegels leggen

Plaats de levelling clips op de hoeken van de tegel. Blijf hierbij ongeveer 5 cm uit de kant. Druk na het plaatsen van de levelling clips de tegel volledig in de tegellijm. Herhaal deze stap tot het einde van de draad. Probeer het draad dan ook zo lang mogelijk te houden. Plaats nu de keggen in de levelling clips en druk deze aan met de hand. Neem daarna de tang en fixeer de keggen stevig in de clips. Nu kan de draad weg worden gehaald, en kan de volgende rij tegels gelegd worden. Leg zo de het hele oppervlakte dicht.

Gebruik voor het snijden van de tegels een tegelsnijder (Boels) om de tegels op maat te snijden. Gebruik een tegelzaagmachine of een haakse slijper met diamantschijf om hoeken uit vloertegels te halen. Als de tegellijm volledig is uitgehard kunnen de clips en keggen verwijderd worden. Dit kan met een rubberhamer of met wat handig voetenwerk.

Instructievideo's

Leer zelf een tegelvloer inclusief levelsysteem te plaatsen, krijg tips bij het kiezen van een tegelmaat en ontdek het voordeel van keramische tegels!