Geld besparen? Leg jouw nieuwe tegelvloer zelf!

Zelf vloertegels leggen

Besloten om zelf vloertegels te gaan leggen> Op deze pagina geven wij een uitgebreide uitleg en handige tips voor het juist leggen van je nieuwe tegelvloer. Voor dat je begint met vloertegels leggen is het verstandig om het gereedschap goed op orde te hebben. Er wordt niet voor niets gezegd: “Goed gereedschap is het halve werk”. Om een tegelvloer te leggen raden wij het volgende gereedschap aan:


- Roller of kwast voor het aanbrengen van de primer

- Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk

- Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm

Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm

- Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de vloertegels

- Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van de hoeken

- Een rolmaat en/of duimstok

- Timmermans potlood

- Het OX Levelling SysteemOndergrond Controleren
Het is erg belangrijk dat de ondergrond goed vlak en schoon is. Dit is te controleren met een lange waterpas of rij. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen met tegellijm. Indien de vloer niet goed vlak is dient deze eerst geëgaliseerd te worden. Het OX Levelling systeem is niet de oplossing voor oneffen ondergronden. Uiteraard kan men wel kleine oneffenheden opvangen met het OX tegellevelling systeem.

Aanbrengen van de primer

Als de vloer vlak en schoon is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de primer. Doe de primer in een emmer of bak en strijk dit gelijkmatig uit over de vloer met een roller. Neem hierbij altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking in acht. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de ondervloer erg poreus of droog is waardoor hij veel vocht opneemt. In deze gevallen is het raadzaam om een tweede laag primer aan te brengen. 

Video OX leveling systeem

Video zelf tegels snijden

Kom je er niet uit? TegelOutlet Holland adviseert je geheel vrijblijvend!

Uitmeten Tegelwerk
Probeer bij het uitmeten van het tegelwerk op zo groot mogelijke snijstukken uit te komen. Houd ook rekening met uw meubels, voor als u ergens niet mooi uitkomt. Bij zichtpunten zoals een schuifpui is het mooist om hele vloertegels te leggen. Er kan ook een symmetrische verdeling worden gemaakt. Begin dan vanuit het midden zodat je aan beide kanten van de ruimte gelijke snijstukken krijgt. Houd wel rekening met de aangrenzende ruimtes.
Heb je besloten waar te beginnen, span dan een draad waar de eerste rij tegels moet komen. Meet deze altijd goed na. Bij het leggen van grote vloertegels is het bijna onmogelijk om overal op mooie grote snijstukken uit te komen. Probeer dan de kleinere snijstukken op plekken te laten uitkomen die minder in het zicht zijn.  


Aanbrengen Tegellijm
Nadat de tegellijm is aangemaakt volgens de instructies op de verpakking breng je de tegellijm met een lijmkam. Voor het leggen van vloertegels groter dan 30x30 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10 mm geadviseerd. Bij grootformaat vloertegels adviseren wij de “butter and flow” techniek toepassen. Deze techniek wordt ook wel "dubbel verlijmen" genoemd. Hierbij wordt de vloer én de achterkant van de vloertegel ingesmeerd met tegellijm. Breng nu de tegellijm aan langs het gespannen draad. Let op dat de tegellijm niet het draad raakt en altijd vrij van de vloer blijft. Op zoek naar een goede tegellijm? Wij adviseren de de Coba Tegellijm.

Vloertegels leggen

Leg nu de eerste vloertegel langs het draad in de tegellijm. Let op: druk de vloertegel nog niet aan. Plaats nu de levelling clips op de hoeken van de tegel. Blijf hierbij ongeveer 5 cm uit de kant. Druk na het plaatsen van de levelling clips de tegel volledig in de tegellijm. Herhaal deze stap tot het einde van de draad. Probeer het draad dan ook zo lang mogelijk te houden. Plaats nu de keggen in de levelling clips en druk deze aan met de hand. Neem daarna de tang en fixeer de keggen stevig in de clips. Nu kan de draad weg worden gehaald, en kan de volgende rij tegels gelegd worden. Leg zo de het hele oppervlakte dicht.


Gebruik voor het snijden van de tegels een tegelsnijder (huren bij Boels) om de tegels op maat te snijden. Om hoeken uit vloertegels te halen gebruik dan een tegelzaagmachine of een haakse slijper met diamantschijf. Als de tegellijm volledig is uitgehard gaan we de clips en keggen verwijderen. Dit kan met een rubberhamer of met wat handig voetenwerk.

Tips vloertegels leggen

- Zorg voor goed gereedschap

- Neem altijd de droogtijden van de materialen in acht
- Laat u goed informeren over de te gebruiken materialen zoals tegellijm
- De ondervloer moet goed vlak zijn

Voor vragen en ondersteuning bij het leggen van vloertegels kunt u contact opnemen met een van onze verkopers. Een goed begin is het halve werk. Ook bij het leggen van vloertegels.

Keramisch Parket verwerken
Keramisch parket, of keramisch hout wordt steeds vaker toegepast en is een perfect alternatief van een “echte” houten vloer. Er zijn vele voordelen ten opzichte van een houten vloer: Keramisch parket is slijtvast, geschikt voor vloerverwarming en is niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer.
Het leggen van keramisch parket is een kunst op zich. Om een mooi resultaat te behalen adviseren wij een zo smal mogelijke voeg. Bij het leggen van keramisch parket wordt afgeraden om de tegels op halfsteens verband te leggen. Dit omdat de keramische planken altijd een kleine kromming hebben. Met het halfsteens verband komt dan het hoogste punt van de tegel bij het laagste punt van de volgende baan tegels te liggen. Maar dit kan gemakkelijk opgelost worden door het OX Levelling systeem. Wij durven dan ook te zeggen dat het met ons levelling systeem wel haalbaar is waardoor het keramisch parket een nog realistischere 'houten' uitstraling krijgt. Laat je hierover informeren in één van onze vestigingen.

Geen keramisch parket is 100% vlak. Dit komt door het productieproces. Hoe langer de "planken" hoe moeilijker het voor de fabrikanten is om ze vlak te maken. 


Hier een aantal tips voor het leggen van een mooie vlakke keramische vloer:

- Zorg ten eerste voor een goede vertanding. Het liefst een 10 of 12 mm lijmkam, zodat het keramisch parket goed in de tegellijm komt te liggen.
- Probeer tijdens het leggen er op te letten dat de tegels niet in "half steens" verband komen te liggen. Dit om te voorkomen dat het hoogste punt van de tegel naast het laagste punt van de volgende rij tegels komt te liggen.
- Het gebruik van het OX systeem heeft als voordeel dat de kromming uit de tegel getrokken kan worden. 

- Neem wel een goede tegellijm die eventuele spanning en werking van de vloer kan opvangen, hiervoor gebruiken wij met voorkeur de Coba lijmen.

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op!

Vloertegels zelf verwerken een fluitje van een cent?

Een tegelvloer leggen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Gebruik altijd de juiste gereedschappen en voor een perfect resultaat adviseren wij het OX tegellevelling systeem. Bedenk wel bij het leggen van vloertegels dat het levelling systeem niet de oplossing bied voor niet vlakke vloeren of wanden. Het uitgangspunt bij het leggen van vloertegels of wandtegels is altijd een goede ondergrond. Controleer voordat u begint met vloertegels leggen altijd eerst de vloer. Het zelfde geld voor het betegelen van wandtegels. Bent u nog niet 100% zeker? Neem dan contact op met TegelOutlet Holland en wij adviseren u graag geheel vrijblijvend verder. 

Vloertegels verwerken, welke Lijmkam?

Een veel gestelde vraag bij het verwerken van vloertegels is welke lijmkam er moet worden gebruikt. De vertanding hangt ten eerste af van welk formaat vloertegels er gelegd gaan worden, en hoe “ruw” de achterzijde van de vloertegel is. Vaak kan worden gesteld: “Hoe groter de vloertegel, hoe groter de vertanding”. Bij het verwerken van vloertegels van b.v. 60x60 wordt een 10mm. vertanding geadviseerd. Bij formaten tot 80x80 een lijmkam met een vertanding van 12mm. Bij formaten groter dan 80x80 kan men het beste dubbel verlijmen. De vloer wordt dan ingesmeerd met een lijmkam met een vertanding van 10 of 12 mm. en de achterkant van de vloertegels met een lijmkam met een vertanding van 4 of 6 mm.

Extra tip!

Haal na het verwerken van de eerste vloertegel in de tegellijm met de juiste vertanding, deze weer omhoog uit de tegellijm en kijk dan of de vloertegel goed in de lijm zit. Is dit niet het geval gebruik dan een grotere vertanding of kies voor dubbel verlijmen.

Advies nodig?
Kom naar de dichtstbijzijnde vestiging van.....
TegelOutlet Holland

TegelOutlet Holland heeft ALLES onder één dak: tegelzetters, loodgieters, badkamerbouwers, elektriciens, kitters & natuurlijk de mooiste vloeren/tegels! 
Alléén de prijs is outlet! Duizenden klanten gingen je al voor!

De koffie staat klaar!

Tegel Outlet Holland gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om het bezoek voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij advertenties aanpassen aan jouw interesses.
Akkoord Niet akkoord